[Lovend] Triptycha

Jun 20, 2021 | Events

Af en toe bereikt ons een bericht van een fan, en af en toe zijn dat omstandige berichten, die op recensies gaan gelijken. Zo’n bericht was er een van Richard C. Vervoorn uit Nederland, die in de Paastijd onze cd Triptycha ter oor nam. Met zijn toestemming geven we hier zijn reactie weer. Bedankt Richard!

“Deze Paasweek heb ik meerdere keren geluisterd naar de cd ‘Triptycha’ van Psallentes. Drieluikjes. Wat een enorm goed idee om vanuit de triptiek ‘Lam Gods’ van Van Eyck dit programma op te zetten. Op de triptiek van Van Eyck is een paneel met zingende engelen. Wat zingen zij? Dat is het uitgangspunt van de CD. Is het gregoriaans? Of polyfonie? Is het gregoriaans, dan zou het om responsoria van de periode na Pasen kunnen gaan. Is het polyfonie, dan vast het ‘Agnus Dei’ uit het ordinarium van de mis, door zoveel franco-vlaamse componisten getoonzet. Psallentes combineert de responsoria met stukjes evangelielezing en/of preken (gregoriaans), en met tweestemmige Agnus Dei’s van Desprez, De la Rue, Dufay, Ockeghem en Willaert (polyfonie). Zo onstaan heel leuke doorkijkjes. Alleen al voor deze geweldige programmering verdient de samensteller alle lof. Dat is vast de dirigent Hendrik Elie Vanden Abeele, die bronnen-onderzoek, muzikaliteit en een gezonde dosis humor met elkaar weet te combineren.

Als je de dames van Psallentes vaker hebt gehoord, dan zal het niet verbazen dat het loepzuiver en met de nodige intensiteit wordt gezongen. De negen triptieken zijn ook afwisselend van sfeer en bieden zo een boeiend geheel. Wat mij betreft één van de mooiste Paas-CD’s, die ik nog vaak zal beluisteren. Ook mooi omdat het niet de triomfantelijke toon heeft die veel Paasmuziek ontsiert. Het past meer bij de verwarring en verbijstering, maar ook de vreugde van die eerste dag van de opstanding.

Wat ik persoonlijk mis: Ik zou graag de muziek volgen met de partituur in m’n hand, hoe de verschillende onderdelen kunstig met elkaar zijn verweven. Dat zou mij een verdieping geven. Wil je een voorproefje? Zoek dan op YouTube op ‘Psallentes Triptycha’ dan zie je hoe de mooie cover van de CD door Hilde Vertommen stap voor stap tot stand komt.”

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *